Какво представляват дигиталните номади?

Дигиталните номади са феномен на последните десетилетия, който набира все по-голяма численост и популярност в световен мащаб. Накратко, това са хора, които могат свободно да изпълняват служебните си задължения от всяка точка на света, стига там да е налице стабилна и надеждна връзка с интернет.

Някои от най-разпространените видове професионалисти, избиращи този вид “номадски” живот, са уеб дизайнери, програмисти, дигитални маркетолози и онлайн асистенти, копирайтъри, художници, писатели и т.н. Според скорошни проучвания, броят на дигиталните номади в световен мащаб вече надхвърля пет милиона души.

Дигиталните номади са граждани на света – те съчетават работата с пътуването, като обикновено извършват задълженията си от своя временен дом, от различни кафенета, библиотеки, споделени офиси и екзотични локации по целия свят. Защо България е мечтаната дестинация за тази професионална група – научете в следващите редове.

Какви са предимствата на България като дестинация за дигитални номади?

Истината е, че България вече е доста популярна локация за временно пребиваване на голям брой дигитални номади, а причините за това са доста солидни. Ето с какво нашата държава привлича новото поколение “граждани на света”:

  • Изключително достъпна цена на живот, особено в сравнение с доходите на този вид специалисти. Различни проучвания сочат, че средният годишен доход на дигиталните номади е между $50,000 и $100,000 долара, като един на всеки пет от тях изкарва доста повече.
  • Сравнително евтини наеми и достъпни цени на жилищата. Макар и местните да не живеят с такова усещане, истината е, че закупуването на еднофамилна къща в България би могло да струва едва няколко месечни заплати за специалистите в този сектор, особено ако работодателите им са чуждестранни.
  • България е сред лидерите в света по бързина и стабилност на интернет връзката. В комбинация с достъпните цени на услугата, доброто покритие и гъвкавите условия на интернет доставчиците, това е добра основа както за “изнасяне” на IT услуги, така и за “приютяване” на специалисти, за които това предимство е от значение.
  • Не на последно място, България предоставя отлични възможности за бърза “смяна на пейзажа” на територията на самата държава. Богатото природно разнообразие, побрано в толкова малка територия, дава възможност в рамките на няколко дни човек да се озове на морския бряг, насред планината, в шумния градски център или в някой уютен малък курорт. Всичко това е бързо, евтино и на една ръка разстояние.

Един от най-скорошните примери за раздвижване в тази посока е изграждането на т.нар. IT села в българските планински райони. Това са места, където както българи, така и чужденци се наслаждават на нашата природа, докато необезпокоявано извършват и служебните си задължения. Често тези номади работят и на така наречените „freelance“ начела. Това обаче означава, че те сами трябва да плащат осигорвките си и да в някой случай, да регистрират приходите си. Тъй като клиентите им, често имат нужда и от фактури, на дигиталните номади им се налага да регистрират фирма. Ние от счетоводна кантора MKAfinance, помагаме на няколко свои клиенти, номади, да осчетоводяват коректно дейността си, за да избегнат неприятности в бъдеще. С радост ще помогнем и на вас!